Δείτε και ακούστε την εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του Αντώνη Βεζύρογλου

Δείτε και ακούστε την εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του Αντώνη Βεζύρογλου

31/07/2018

Ένα αγρόκτημα από το οποίο μαθαίνεις την ιστορία της Ελληνικής Αγροτικής παραγωγής;
Ένα success story;Mια άλλη Ελλάδα που ξέρει να επιχειρεί και δίνει ελπίδα στο ελληνικό επιχειρείν;

Δείτε και ακούστε την εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του Αντώνη Βεζύρογλου Antonis Vezyroglou της απ’ τα περιβόλια του Βεζύρογλου – Vezyroglou Farm .Το αγρόκτημα έχει ιστορία 100 χρόνων εδώ στον κάμπο της Μακεδονίας στο Σχοινά Ημαθίας. Πριν από αυτήν την τοποθεσία υπήρχεε το αγρόκτημα των Βεζύρογλου στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας κοντά στη Σμύρνη.

Εδώ ξεκίνησε η καλλιέργεια βάμβακος στην Ελλάδα, από αυτό το αγρόκτημα πού βρισκόμαστε τη δεκαετία του ’30,
Τέλος της δεκαετίας του ‘50 και αρχές του ‘60 ξεκίνησε η καλλιέργεια τεύτλων επίσης στην Ελλάδα από αυτό το αγρόκτημα.
Τότε ήταν ο παππούς Βεζύρογλου, ο Αντώνης Βεζύρογλου με τα δύο αδέρφια του.
Στο ενδιάμεσο υπήρχαν και άλλες καλλιέργειες σιτηρών.

Τη δεκαετία του ‘80 και ‘90 ήταν ο μεγαλύτερος οπωρώνας μήλων και αχλαδιών στην Ελλάδα.
Ήταν 250 στρέμματα συνολικά οπωρώνας.
Τη δεκαετία του 2000 είχαμε τη μεγαλύτερη καλλιέργεια Σπαραγγιού στη χώρα περίπου 150 στρέμματα σπαράγγια και στα μέσα της δεκαετίας του 2000 αποφασίσαμε με τον πατέρα μου γιατί τότε ήρθα και εγώ στη δουλειά να επενδύσουμε στα κηπευτικά.
Θεωρήσαμε ότι είναι ένα γόνιμο έδαφος για να ξεκινήσουμε μία καινούργια δουλειά σε κηπευτικά. Εγώ είχα την άποψη ότι δεν υπήρχε τότε στην αγορά κάποια οργανωμένη μονάδα, κάθετη μονάδα παραγωγής οπωροκηπευτικών,
Εστιάσαμε στα φυλλώδη λαχανικά στα μαρούλια αρχικά, τα ολόκληρα μαρούλια σε διάφορους τύπους.
Ήμασταν από τους πρώτους που καλλιέργησαν στη Βόρεια Ελλάδα. Κάποιους από τους ξεχωριστούς τύπους μαρουλιών επίσης. Οι πρώτοι που ξεκινήσαμε την παραγωγή baby leaves στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον είμαστε οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στη χώρα σε baby leaves.
Τα baby leaf είναι μία καινοτόμα καλλιέργεια, ουσιαστικά είναι νεαρά φύλλα διαφόρων καλλιεργειών μαρούλι, σπανάκι, ρόκα και λοιπά τα οποία καλλιεργούνται ξεχωριστά. Διαφορετικά σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη και συλλέγονται και τυποποιούνται ξεχωριστά επενδύσαμε σε αυτή την κατηγορία προϊόντων επειδή είδαμε ότι δεν υπήρχε τέτοια παραγωγή στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε στην αγορά.
Σήμερα η καλλιέργεια είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό στα baby leaves και λιγότερο στο ολόκληρα μαρούλια και εκεί θεωρούμε ότι έχουμε πραγματικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διότι έχουμε αποκτήσει μία πολύ καλή τεχνογνωσία παραγωγής και συσκευασίας τυποποίησης αυτών των ειδών.
Σήμερα διακινούμε ρόκα baby, που είναι το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις , το σπανάκι baby, η φρέσκια βαλεριάνα baby, και το baby φύλλο παντζαριού.

Η φιλοδοξία μας είναι να εδραιωθούμε σαν πρωτοπόρος εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης σαλατών.
Ήδη εδώ και 12 χρόνια δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή σαλατών στην αγροτική παραγωγή και εδώ και 9 χρόνια κάνουμε παραγωγή τυποποιημένων σαλατών. Τώρα πλέον τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε ακόμη πιο δυνατά βγάζοντας πλέον τυποποιημένους κωδικούς στις σαλάτες μας.

Μία ανάμεικτη σαλάτα είναι η ελληνική σαλάτα όπως τη λέμε η οποία έχει baby φύλλα μαρουλιού, πράσινο και κόκκινο σπανάκι, ρόκα και baby παντζαρόφυλλα.
Τώρα βγάζουμε κι άλλα μείγματα σαλατών όπως η σαλάτα ανάμεικτη με baby Kale.

Tο Kale είναι ένα superfood στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα superfoods της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα.
Είμαστε μάλιστα οι πρώτοι που παράγουμε baby leaf Kale.

Η ανάμεικτη σαλάτα baby Kale mix τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Η βάση της φυσικά είναι το baby kale και έχει επίσης σπανάκι baby, μαρούλιι baby και ρόκα.Επίσης για του χρόνου προγραμματίζουμε μία με δύο νέες σαλάτες πάλι σε babyleef φυσικά με πιο έντονη και αρωματική γεύση και θα σας εκπλήξουμε πάλι το 2019

Σε ποια κανάλια διανέμονται τα τυποποιημένα προϊόντα;

Τα πρώτα χρόνια διανέμονταν κυρίως μέσω λαχαναγορών Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μέσω της λαχαναγοράς έφτανε σε πάρα πολλά μανάβικα, μίνι μάρκετ και μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φυσικά σε πολλές χοντρεμπορικές αλυσίδες διακίνησης οπωροκηπευτικών.
Μέσω των καναλιών έφταναν και ακόμα φτάνουν σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα, ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και μικρότερες όπως ταβέρνες και εστιατόρια.
Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα μας και πλέον βρίσκονται στο Μασούτη στον ΑΒ Βασιλόπουλο και στο Σκλαβενίτη, επίσης από πέρυσι έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία στο εξωτερικό στη Βουλγαρία.

Γιατί είναι σημαντικό για την επιχείρηση να λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις και μάλιστα να έρχεται σε επαφή με το κοινό δίνοντας το τελικό προϊόν για να το δοκιμάσει;

Οι εκθέσεις είναι η ευκαιρία να έρθουμε κοντά στους καταναλωτές κοντά στους ανθρώπους που μας στηρίζουν, στους συνεργάτες μας, να μιλήσουμε για θέματα της δουλειάς σε πιο χαλαρό περιβάλλον και όχι σε καθαρά επαγγελματικό χώρο.
Εκεί ακούμε απόψεις ή προβλήματα ή τοποθετήσεις που δεν μεταφέρονται εύκολα μέσω του τηλεφώνου ή μέσω email , θεωρούμε ότι η έκθεση είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να γίνει αυτό φέτος είναι ο τέταρτος χρόνος που δραστηριοποιούμαστε σε τέτοιες εκθέσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον.

Γιατί κάνετε προωθητικές ενέργειες με γευσιγνωσίες και διανομή τελικού προϊόντος σε διάφορα σημεία πώλησης;

Οι προωθητικές αυτές ενέργειες έχουν δύο σκοπούς ο πρώτος είναι να έρθουμε σε επαφή με τους καταναλωτές και να ακούσουμε τα προβλήματά τους τις απόψεις τους είτε θετικές είναι αυτές είτε αρνητικές τις σκέψεις τους πάνω στο προϊόντα μας ο δεύτερος φυσικά σκοπός και ο πιο προφανής είναι να προωθήσουμε τα ίδια τα προϊόντα μας ώστε να τα γνωρίσει ο κόσμος και να αναπτύξουμε καλύτερες σχέσεις με τα σημεία λιανικής πώλησης. Γιατί τελικά όλα τα προϊόντα φτάνουν να πωλούνται μέσω κάποιου λιανοπωλητή, είτε αυτός είναι μανάβικο είτε σούπερ μάρκετ και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καλές σχέσεις με τον κόσμο που πραγματικά πουλάει και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Πόσο σημαντικό είναι για την επιχείρηση η προσπάθεια που κάνετε τα τελευταία χρόνια μέσω των social media ώστε να περάσει τα μηνύματά της και να έρθει κοντά με τον τελικό καταναλωτή;

Τα social media είναι ένα έξτρα κανάλι επικοινωνίας της εταιρείας με το κοινό της, δηλαδή ακούμε προβλήματα παρατηρήσεις σχόλια και φυσικά προωθούμε τα προϊόντα μας. Ενημερώνουμε για τις προωθητικές ενέργειες, ενημερώνομαι για νέα προϊόντα μας και για νέα σημεία πώλησης.
Προφανώς δεν αποκαθιστά όλα τα προηγούμενα πιο παραδοσιακά μοντέλα προώθησης των προϊόντων αλλά είναι κάτι το επιπλέον σε αυτά.