προϊοντα
Saladbar Επικοινωνια En

Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.

18 Σεπ 2026

Σε μία ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στο Σχοινά - Αλεξάνδρειας, υποδέχτηκαν τα μέλη της οικογένειας Βεζύρογλου τους προσκεκλημένους που ήρθαν απ’ όλη την Ελλάδα για τα επίσημα εγκαίνια.

Την εκδήλωση τίμησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος έκοψε την κορδέλα μαζί με τους Αντώνη και Γιάννη Βεζύρογλου. Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, συνεργάτες της εταιρείας αλλά και φίλοι της οικογένειας παρευρέθηκαν παρακολουθώντας με προσοχή τις συγκινητικές ομιλίες των Γιάννη και Αντώνη Βεζύρογλου.

Η πρώτη επικεντρώθηκε στην ιστορία της οικογένειας και τη σχέση των 4 γενεών Βεζύρογλου με την καλλιέργεια γης. Και η δεύτερη ομιλία του Αντώνη Βεζύρογλου, επεσήμανε τη σημαντικότητα των νέων εγκαταστάσεων τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την εθνική, αφού η επένδυση αποτελεί κορυφαίο δείγμα τελευταίας τεχνολογίας στο χώρο των τροφίμων, με έμφαση και στο κεφάλαιο γης που σήμερα πλησιάζει τα 1800 στρ.

Αντώνης Βεζύρογλου, Η Ομιλία

6.jpg

Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι 

20 χρόνια πριν, μαζί με τον πατέρα μου ξεκινήσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι. Σίγουρα τότε δεν φανταζόμασταν, ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε, πού θα βρισκόμασταν 20 χρόνια μετά. Να εγκαινιάζουμε την 2η βιομηχανική μονάδα της εταιρείας μας, μεγέθους 7.500 τμ συνολικής επένδυσης 12 εκ. Θα έλεγα ότι σε αυτό το διάστημα, η εταιρεία μας πραγματικά ενηλικιώθηκε και σήμερα είναι έτοιμη για νέες διαδρομές. 

Θέλω να ξεκινήσω με μια συλλεκτική φωτογραφία, ηλικίας 20 ετών, η οποία τραβήχτηκε στον αγρό που βρισκόμαστε σήμερα. Η φωτογραφία απεικονίζει τον παλαιότερο συνεργάτη μας γεωπόνο Σ.Μ., ο οποίος είναι ακόμα πλάι μας, τη στιγμή που τοποθετεί τις πρώτες κολόνες του πρώτου δικτυοκηπίου της εταιρείας. Η φωτογραφία δεν είναι πολύ καθαρή, αλλά για εμένα έχει τεράστια αξία. Γιατί ό,τι βλέπετε εδώ σήμερα το έφτιαξαν άνθρωποι - με τα χέρια τους και την καρδιά τους. 

Το χτίσιμο ενός νέου εργοστασίου το συζητούσαμε 3 χρόνια, το σχεδιάζαμε 2 και το υλοποιήσαμε σε 1 έτος, χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως ακριβώς το είχαμε σχεδιάσει. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς αλλά και για τους συνεργάτες μας Frigostahl και Advanced Food Technology που ανέλαβαν το κατασκευαστικό έργο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό αντίστοιχα, τους οποίους ευχαριστώ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά και τους βασικούς άμεσους συνεργάτες μου οι οποίοι συνετέλεσαν στην έγκαιρη και ορθή λειτουργία του έργου: τον Δ.ΑΡ, ΜΝ, καθώς και τους μηχανικούς μας. 

2-PfA73.jpg

Ήταν ένα σύνθετο έργο, αλλά το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία της πιο σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας φρέσκων σαλατών στην Ελλάδα. 

  • Είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα που διαθέτει πρωτοποριακό τούνελ στεγνώματος φυλλωδών λαχανικών, εξασφαλίζοντας ανώτερη ποιότητα στα προϊόντα μας. 
  • Είναι επίσης το μόνο εργοστάσιο σαλατών με ταχυψύκτες κενού — σύγχρονα συστήματα άμεσης ψύξης των Α’ υλών, που βελτιώνουν σημαντικά τη διατηρησιμότητα τους. 
  • Διαθέτει οπτικούς σαρωτές και μεταλλικούς ανιχνευτές που ελέγχουν κάθε φύλλο που συσκευάζεται. 
  • Ενσωματώνει τεχνολογία Industry 4.0, με μηχανές και αισθητήρες που συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα σε κάθε στάδιο της παραγωγής. 
  • Και, κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό: η μονάδα επιτυγχάνει πλήρη ανακύκλωση νερού, φτάνοντας το 100%, μέσω επεξεργασίας και εξυγίανσης του νερού πλύσης των λαχανικών, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για άρδευση των καλλιεργειών. Είναι η μοναδική μονάδα στη χώρα με αυτή την τεχνολογία και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε στον πλανήτη αλλά πλέον δεν είναι δεδομένο.

Η μονάδα σχεδιάστηκε και χτίστηκε για να καλύψει ένα συγκεκριμένο κενό στην αγορά συσκευασμένων σαλατών: τα πλυμένα, έτοιμα προς κατανάλωση baby φύλλα. Μέχρι σήμερα, τα ράφια γεμίζουν κυρίως με συνδυασμούς κομμένων λαχανικών, όμως οι έρευνες που διενεργούμε δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι καταναλωτές αναζητούν μια διαφορετική πρόταση. 

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα προϊόν που ξεχωρίζει και κερδίζει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Τα προϊόντα μας απευθύνονται σε σύγχρονους ανθρώπους σαν εσάς, που δίνουν έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια, την ευκολία και τη νοστιμιά. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η ποικιλία των baby φύλλων που παράγουμε και διαθέτουμε. Για αυτό και η νέα διαφημιστική μας καμπάνια έχει τα baby φύλλα στο επίκεντρο.

3-mHcCh.jpg

Το έργο αυτό, εκτός από την εταιρεία μας, είναι σημαντικό και για πολλούς κοινωνικούς εταίρους. Γιατί οι δουλειές δεν αφορούν και δεν πρέπει να περιορίζουν τα οφέλη μόνο στους ιδιοκτήτες τους.  

  • Στους εργαζομένους της εταιρείας μας, που σήμερα είναι πάνω από 200 μαζί με το εποχικό προσωπικό. Έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς μαζί τους, οι οποίοι σε μικρές κοινωνίες όπως αυτή της περιοχής μας είναι πολύ σημαντικοί για την παραμονή του κόσμου στην επαρχία. Ήδη στη νέα μονάδα εργάζονται πάνω από 20 άτομα και αναμένουμε τον επόμενο χρόνο να διπλασιαστούν. 
  • Στην τοπική κοινωνία και οικονομία, προσφέροντας συνεργασία με πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και υποστηρίζοντας φιλανθρωπικές δράσεις. 
  • Σε νέους αγρότες της χώρας, καθώς η επιχείρηση συχνά γίνεται πρότυπο και έμπνευση για νέους που θέλουν να παράγουν με ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής. 
  • Στον αγροτικό κλάδο της χώρας, αφού είμαστε κατεξοχήν κάθετη μονάδα, παράγοντας προϊόντα προστιθέμενης αξίας
  • Στην εθνική οικονομία, καθώς περίπου το 20% των προϊόντων μας εξάγονται σε τρίτες χώρες.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι το εργοστάσιο αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη της Διεύθυνσης αγροτικής παραγωγής της εταιρείας μας – του «αγροκτήματος» όπως το ανέφερε ο πατέρας μου. Η διεύθυνση αυτή συμπεριλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της εταιρείας μας και είναι αυτή που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, καθώς είμαστε η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που είναι πραγματικά κάθετη, από το χωράφι στο ράφι, όπως αναφέρεται και το πλαίσιο της Ε.Ε. Αυτό προσφέρει προστιθέμενη αξία, ποιότητα αλλά και ασφάλεια στα παραγόμενα προϊόντα. Σήμερα παράγουμε λαχανικά σε:  

  • 1.800στρ γης, σε 4 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές
  • 250στρ Θερμοκήπια, 400στρ Δικτυοκήπια
  • Χρησιμοποιούμε εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας. Είμαστε περήφανοι που είμασταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε συγκομιστική μηχανή baby φύλλων πριν 20 χρόνια και η πρώτη που χρησιμοποίησε (πέρσι) μηχανή καταστροφής ζιζανίων με τη χρήση λέιζερ και ΤΝ. 
4-9O0JP.jpg

Η ανάπτυξη όμως δεν σταματάει εδώ. Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλώς μια νέα μονάδα - εγκαινιάζουμε το μέλλον που θέλουμε να χτίσουμε. Με την επένδυση αυτή μόλις έγινε μια νέα αρχή.

Όραμά μας είναι να αποτελούμε πρότυπο αειφόρου αγροτικής επιχείρησης, προσφέροντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που παράγονται με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και το μέλλον της γεωργίας. 

 Στόχος μας από εδώ και πέρα είναι: 

  1. Μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων μας στην ελληνική αγορά, αλλά και ανάπτυξη των εξαγωγών. 
  2. Σχεδιασμός και λανσάρισμα στην αγορά νέων προϊόντων με βάση τα λαχανικά. 
  3. Περεταίρω ανάπτυξη διεύθυνσης αγροτικής παραγωγής στο νέο αγρόκτημα Ζάννα, αλλά και με την κατασκευή νέων Θερμοκηπίων στα υφιστάμενα χωράφια. 
  4. Εκσυγχρονισμός της εταιρείας με την χρήση νέων συστημάτων πληροφόρησης, αλλά και την εισαγωγή ΤΝ σε όλα τα τμήματα
  5. Βελτίωση της στελέχωσης, των δομών και της οργάνωσης της εταιρείας έτσι ώστε να αποκτήσει ακόμα πιο γερές βάσεις. 
  6. Ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της εταιρείας στην αγροτική παραγωγή, στην βιομηχανική παραγωγή και φυσικά στο συνολικό οικονομικό μας αποτέλεσμα. 

Κάποια από αυτά ίσως ακούγονται λίγο κλισέ, αλλά στην πραγματικότητα όσο αναπτύσσεται μια εταιρεία εκτίθεται σε ισχυρότερο ανταγωνισμό, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχουν στέρεες βάσεις ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να αναπτυχθεί περεταίρω.  

Κλείνοντας, θα ήθελα με 2 λόγια να περιγράψω μερικά βιώματα μου αυτά τα 20 χρόνια, εκ των οποίων τα πρώτα χρόνια μπορώ να καταθέσω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολα. 

Και αυτό γιατί ξεκινήσαμε χωρίς χρήματα, χωρίς κόσμο, χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς γνώση της αγοράς, ούτε και της παραγωγής λαχανικών. Ήταν ένα παραδοσιακό αγρόκτημα μεγάλης καλλιέργειας (σιτηρών, βαμβακιού, ζαχαροτεύτλων). 

Θυμάμαι τους πρώτους πελάτες της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, τότε που εγώ προσωπικά μετέφερα με το αγροτικό μας αυτοκίνητο προϊόντα και προσπαθούσα να τους πουλήσω λίγα μαρούλια μέσα στο χάος της λαχαναγοράς εκείνης της εποχής. 

5-K1SI7.jpg

Θυμάμαι τις πρώτες δοκιμές παραγωγής baby φύλλων κάτω από νάιλον που κάναμε, όταν είπε ο πατέρας μου «τελικά δεν θα αποφύγουμε τα Θερμοκήπια Αντώνη». Συζητούσαμε πολλά χρόνια την κατασκευή ΘΚ αλλά δυσκολευόμασταν να πάρουμε την απόφαση. 

Θυμάμαι το πρώτο κτίριο που σχεδιάσαμε, το οποίο είχε μόλις 50τμ χώρου παραγωγής, όταν μου είπε ένας συνεργάτης, «Αντώνη αυτό που χτίζεις δεν είναι συσκευαστήριο, αλλά γκαρσονιέρα»

Θυμάμαι τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε τις εγκαταστάσεις μας το 2010 και τις κατέστρεψε ολοσχερώς μπροστά στα μάτια μου. 

Θυμάμαι μια μεγάλη καταστροφή από πλημμύρα που είχαμε την πρώτη χρονιά και ενώ εγώ προσπαθούσα να περισώσω ότι μπορούσα από τα μαρούλια που ήταν στον αγρό, ο πατέρας μου μου είπε «Αντώνη, εσύ σκέφτεσαι πώς θα μαζέψεις λίγα μαρούλια. Εγώ σκέφτομαι πώς θα ταΐσω την οικογένεια μου το χειμώνα». 

Ξέρετε, όταν ξεκινάς κάτι νέο, οι δυσκολίες είναι πάντα περισσότερες απ’ όσες φαντάζεσαι. Ο πατέρας μου έδωσε την δική του οπτική στους λόγους της επιτυχίας μας, εγώ θα δώσω την δική μου: 

  • Το πείσμα μας
  • Η αφοσίωση
  • Η μεθοδικότητα 

Δεν θεωρώ ότι δεν ήμασταν ούτε ιδιαίτερα έξυπνοι αλλά ούτε τυχεροί. Ήμασταν όμως πεισματάρηδες, αφοσιωμένοι και μεθοδικοί — και αυτό έκανε τη διαφορά. 

Στην πορεία μας είχαμε φυσικά και όμορφες στιγμές, ειδικά την 2η δεκαετία: 

Θυμάμαι την πρώτη σημαντική συμφωνία που έκλεισα με ένα σ/μ για τα συσκευασμένα προϊόντα μας 

Θυμάμαι την υπερηφάνεια που ένιωσα όταν για πρώτη φορά είδα προϊόντα μας στο ράφι και φυσικά κράτησα την πρώτη απόδειξη αγοράς τους. 

Θυμάμαι όταν σπάσαμε το φράγμα των 1.000 κιβωτίων παραγγελίας από τους πελάτες μας. 

Θυμάμαι το πρώτο άρθρο-αφιέρωμα για την εταιρεία μας στην εφημερίδα Agrenda που μάλιστα για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα ποτέ είχε την εταιρεία μας στο εξώφυλλο. 

Θέλω να σας ξαναευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας στην τόσο σημαντική για εμάς εκδήλωση, και για την υπομονή σας. 

Ειδικά να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Σχοινά για την τιμή που μας έκανε. 

Επίσης να ευχαριστήσω όλες τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες για την άψογη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. 

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας μας, σε όλα τα πόστα και όλα τα τμήματα για την συμβολή τους στο να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα. Η προσπάθεια όλων σας έχει φέρει καρπούς για το σύνολο μας. Τίποτα από όσα βλέπετε σήμερα δεν θα υπήρχε χωρίς εσάς τους ανθρώπους μας. 

Για μένα, αυτή η στιγμή είναι κάτι περισσότερο από τα εγκαίνια μίας επένδυσης. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα — και σας ευχαριστώ που είστε εδώ για να το μοιραστούμε. 

Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα — και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Σας ευχαριστώ πολύ 

GALLERY

Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
Εγκαίνια της νέας μονάδας, απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ